Z VADBENIMI TRAKOVI DO LEPE POSTAVE

KAJ SO VADBENI TRAKOVI?

Največkrat za vadbene trakove slišimo izraz TRX, kar je kratica za ʺtotal resistance exerciseʺ in pomeni vadbo, kjer je en del telesa oprijet trakov/se z enim delom telesa oprimemo trakov, ki visijo s stropa/vrat, drugi del telesa pa je na tleh.

Vadbeni pripomoček so prvi izdelali člani ameriške specialne enote Navy Seals. Vojaki so zaradi potovanja po svetu potrebovali lahek, učinkovit in vsestranski pripomoček, ki bi izboljšal in vzdrževal njihovo fizično pripravljenost. Vadbeni trakovi so idealni, saj so izredno prilagodljivi. Lahko se pripnejo kamorkoli in jih zato lahko uporabljamo v fitnes centrih, na prostem, na potovanju ali doma.

Pri vadbi s trakovi obremenitev povzroči izključno lastna teža telesa oziroma sila gravitacije, stopnjo težavnosti pa prilagajamo z naklonom telesa oziroma z različnimi položaji. S tako vadbo treniramo mišično moč, gibljivost in ravnotežje, posledično pa zaradi zmanjšane stabilnosti krepimo stabilizatorje trupa. Zadnja leta je vadba s trakovi postala prava uspešnica na področju fitnesa in je zaradi številnih pozitivnih lastnosti nepogrešljiv pripomoček za vadbo tudi doma.

Kljub vsem pozitivnim lastnostim je treba poudariti, da noben pripomoček ne dela čudežev sam po sebi. Sami moramo vložiti trud in vztrajati, da pridemo do najboljših rezultatov. Vendar obstajajo pripomočki, za katere menim, da so zares priročni in učinkoviti, če jih pravilno uporabljamo. Eden od njih je zagotovo TRX.

5 RAZLOGOV ZAKAJ SO VADBENI TRAKOVI EDEN NAJBOLJŠIH PRIPOMOČKOV

1. Ni vam treba plačevati fitnes kart

Vam fitnes centri niso najbolj všeč in bi raje trenirali v zavetju svojega doma ali zunaj v parku? Potem so vadbeni trakovi idealen pripomoček, ki vas bo pripeljal do vašega cilja in hkrati omogočil razgibane in raznolike treninge. Vadbeni trakovi so narejeni tako, da se lahko pripnejo kamorkoli, zato res ne potrebujete drugega kot vrata dnevne sobe in minimalen prostor.

2. Vse vaje lahko naredite na enem mestu

V primeru, da radi obiskujete fitnes centre, imajo vadbeni trakovi veliko prednost: ni vam treba hoditi od naprave do naprave po celotnem fitnesu ali celo čakati, da pridete na vrsto in tako porabiti veliko več časa za svoj trening. Trakove samo namestite (če niso že nameščeni) in celoten trening naredite na enem mestu.

3. Uporaba na prostem, v fitnesu ali doma

Vam obiskovanje fitnesa v odličnem vremenu povzroči slabo vest in bi raje opravili trening zunaj in se hkrati še malo naužili svežega zraka? Ali pa zunaj lije kot iz škafa in se ravno danes ne morete spraviti do fitnesa, zato se raje odločite za trening doma? Vadbeni trakovi so pravi rešitelj v vseh primerih. Potrebujete samo minuto, da jih namestite, in že lahko pričnete s treningom celega telesa.


4. Primerno tako za začetnike kot tudi za najbolj napredne

Vadbeni trakovi so primerni za vse ravni pripravljenosti, saj se zahtevnost posamezne vaje prilagodi s pozicijo telesa. Običajno so vaje zahtevnejše, če je naklon telesa večji. Za vsako vajo obstajajo lažje in težje modifikacije, zato je tudi pomembno, da se najprej naučimo izvajati osnovne vaje, ki jih potem lahko prilagajamo glede na svojo pripravljenost. Na začetku priporočam najem osebnega trenerja ali obisk vodene vadbe, kjer vam inštruktor razloži in pokaže pravilno izvedbo. Pripravila sem tudi *Program za oblikovanje telesa s pomočjo vadbenih trakov, v katerem najdete tako lažje kot težje modifikacije vseh vaj in je odličen za vse začetnike in tiste, ki so že aktivni, a si želijo še bolj oblikovati telo.

5. Ogromna izbira vaj – nikoli dolgčas

Prednost vadbenih trakov je ogromno število vaj, ki jih lahko izvajamo, zato trening nikoli ni dolgočasen. Že samo z uravnavanjem dolžine trakov in naklonom telesa lahko vsako vajo naredimo na veliko načinov. Kombiniramo lahko različne tipe vaj, kot so vaje za moč, gibljivost, ravnotežje ali kardio vaje (krepitev srčno-žilnega sistema). S trakovi lahko naredimo tudi lahkotne treninge, takrat ko na zalogi nimamo preveč energije, ali pa izvedemo nekaj razteznih vaj po celem dnevu sedenja v službi.

*Si želite telo lepo oblikovati kar v udobju svojega doma? Potem je Program za oblikovanje telesa s pomočjo vadbenih trakov odlična izbira.

Če imate kakršnakoli vprašanja glede programa, me lahko kontaktirate tukaj:

(obrazec)